Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet kan voor normaliter voor minimaal € 2.500 en maximaal € 50.000 worden afgesloten. Deze bedragen betreffen de kredietlimiet, maar u kunt er ook voor kiezen om minder op te nemen. Dit kenmerkt de flexibiliteit van een doorlopend krediet. De hoogte van de kredietlimiet hangt af van u persoonlijke situatie, waarbij de verstrekker van het krediet rekening zal houden met uw inkomen en maandelijkse lasten.

Duur

De duur van een doorlopend krediet is afhankelijk van de afgesproken hoogte van de maandtermijn en de hoogte van het rentepercentage. Nadat de eerste opname van het krediet is gemaakt worden de maandtermijnen in rekening gebracht. Deze maandtermijnen bestaan voor een deel uit rente en voor een deel uit aflossing. De hoogte van het rentedeel is afhankelijk van de hoogte van de opnames tot op dat moment. Hoe hoger het rentedeel, hoe langer de duur van de aflossingen.

Rente

De rente op een doorlopend krediet is variabel. Dit betekent dat de rente mee schommelt met de marktrente en het rentedeel elke maand kan variëren. Elke maand zal er dus een ander bedrag in het huishoudboekje komen te staan. U krijgt alleen rente in rekening gebracht over het saldo dat u heeft opgenomen en de rente wordt op dagbasis berekend.

Maandtermijnen

De maandtermijnen zijn vast bij een doorlopend krediet. Een standaard percentage voor de maandtermijn is 2% van de kredietlimiet. Meer of minder aflossen is vaak ook bespreekbaar.

Flexibiliteit

Het doorlopend krediet is een van de meest flexibele leningsvormen die er zijn doordat u boetevrij naar gelieven geld kan opnemen en kan aflossen. Bij het afsluiten van een doorlopend krediet krijgt u een bankpas van de financier waarmee u gewoon kunt pinnen bij betaalautomaten. Indien u voor een grote kostenpost staat, maar nog niet precies weet hoe hoog deze kostenpost gaat worden, dan is de flexibiliteit van een doorlopend krediet erg handig.

Aflossing

Bij een doorlopend krediet kunt u zelf beslissen hoeveel u wil opnemen en aflossen. Het werkt net als het “rood” staan op een bankrekening waarop u geld kunt storten en opnemen. De kredietlimiet is echter groter dan de standaard € 1.000 op een bankrekening en het rentepercentage zal lager zijn. Indien u dus structureel geld wil lenen, niet voldoende hebt aan de € 1.000 kredietlimiet op een bankrekening en een lager rentepercentage wil dan bent u goed uit met een doorlopend krediet.