Minilening

Een minilening wordt ook wel een microkrediet of een flitskrediet genoemd en kenmerkt zich door de relatief geringe omvang en weinig voorwaarden die aan de lener gesteld worden. Hierdoor is de minilening uitermate geschikt voor consumenten die tijdelijk een kleine lening nodig hebben of willen hebben voor het opvangen van een periode met minder salaris of de aanschaf van een product.

Duur

De duur van een minilening is erg kort en beslaat vaak van een paar weken tot 3 maanden. Hierdoor is de minilening geschikt voor een tijdelijke overbrugging van een periode waarin u minder geld te besteden heeft.

Rente

Het rentepercentage van een minilening is erg hoog en vaak is dat dan de maximale wettelijke rente van 15%. Vaak gaat de minilening ook gepaard met hoge administratiekosten voor het afsluiten van de lening waardoor de minilening een van de duurdere leningsvormen is.

Maandtermijnen

Bij een minilening zijn er geen maandtermijnen en dient u het bedrag ineens terug te betalen, inclusief de rente en de aanvullende kosten. De minilening kan derhalve geschikt gebruikt worden voor een tijdelijke overbrugging van een periode zonder salaris of een hoge uitgave in een periode. Indien u alsnog een maandtermijn zou moeten afdragen zal dat namelijk erg lastig worden.

Flexibiliteit

De minilening is flexibel doordat u een relatief kleine lening (in vergelijking met andere leningsvormen) met weinig moeite kunt lenen. De kredietwaardigheidscontrole is erg beperkt doordat de regelgeving door de AFM niet van toepassing kan zijn. Nadat u de lening heeft afgesloten is de minilening niet meer flexibel doordat u dan exact weet wanneer u het gehele bedrag inclusief rente terug dient te betalen.

Aflossing

Met een minilening kunt u geld lenen met BKR. Let wel op dat u ook voor een kleine lening als deze in staat moet zijn op tijd te zijn met aflossen. Doordat de minilening voor een korte looptijd wordt afgesloten dient de aflossing binnen een gestelde termijn plaats te vinden. Indien niet op tijd wordt afgelost kunt u rekenen op een forse boete.